środa, 9 września 2015

Kompot z jabłek ( z wanilią ) na zimę.






Składniki :
3 kg jabłek
40 dkg cukru
1/2 laski wanilii
sok z 1 cytryny
Sposób wykonania :
 Jabłka umyć i pokroić w ósemki. Włożyć do litrowych słoików do wysokości 2/3 słoika. Do każdego słoja włożyć po kawałku laski wanilii. Wodę zagotuj z cukrem, gdy lekko przestygnie dodaj sok z cytryny i rozlej ją do słoików z jabłkami. Słoje zamknij szczelnie wieczkami. Pasteryzuj około 10-15 minut, nie dłużej bo jabłka się rozpadną ( zrobi się z nich papka ! ). Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. 

Zamiast laski wanilii możemy dać do każdego słoja trochę cukru wanilinowego.  


                      Życzę smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz