niedziela, 23 sierpnia 2015

Smaczny dżem daktylowo - jabłkowy.







Składniki :
3 kg jabłek
1 i 1/2 szklanki daktyli
1 niepełna szklanka wody
około 2 łyżeczki przyprawy do pierników
Sposób wykonania :
 Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla. Wlać niecałą szklankę wody i smażyć na małym ogniu. Z daktyli usunąć pestki i dodać do jabłek. Całość smażyć ( od czasu do czasu mieszając ), aż owoce się rozpadną. Dodać do masy przyprawę korzenną ( można trochę dosłodzić do smaku ), wymieszać wszystko dokładnie razem. Przełożyć dżem do czystych, małych słoików, szczelnie zamknąć wieczkami. Pasteryzować około 15 minut. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. 


                       Życzę smacznego !


2 komentarze: