niedziela, 2 sierpnia 2015

Nalewka jeżynowa z laską wanilii.






Składniki :
0,5 kg dojrzałych dorodnych jeżyn
0,5 l spirytusu 95 %
0,5 kg cukru
0,5 l wody
1 laska wanilii lub 1 duży cukier waniliowy
Sposób wykonania :
 Jeżyny przebierz, usuń zanieczyszczenia, opłucz na sicie, osusz z nadmiaru wody. Wsyp do większego słoja, dodaj rozciętą wzdłuż laskę wanilii ( lub wsyp cukier waniliowy ), zasyp cukrem, wymieszaj przez wstrząśnięcie słojem. Słój zamknij i odstaw na parę godzin, aby jeżyny puściły sok. Następnie spirytus wymieszaj z przegotowaną i wystudzoną wodą , wlej do słoja z owocami, znów wstrząśnij słojem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 1 miesiąc. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw na 3 miesiące, aby nalewka dojrzała. Po tym czasie naleweczka jest gotowa do picia.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

    





                      Życzę dużo zdrowia !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz