niedziela, 26 lipca 2015

Ogórki konserwowe z curry.







Składniki :
około 2,5 kg małych ogórków   
Na każdy słoik 0.9 l : 
1 plaster cebuli
1 plasterek obranego korzenia imbiru
kilka ziaren kolorowego pieprzu
1 łyżeczka gorczycy
4-5 ziaren ziela angielskiego 
szczypta mielonego pierzu ziołowego
Zalewa :
3 szklanki wody ( najlepiej źródlanej )
1 szklanka octu 10 %
1,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
opakowanie curry ( 15-20 g )
Sposób wykonania :
 Ogórki dokładnie opłucz, przekrój na połówki lub ćwiartki ( gdy są bardzo małe mogą być całe ). Do słoików wsyp zioła podane w przepisie. Poukładaj ciasno ogórki w przygotowanych słojach. Składniki na zalewę połącz razem , zagotuj. lekko przestudzoną zalewą napełnij słoiki z ogórkami, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj około 5-10 minut od momentu zagotowania się wody. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. Warto od czasu do czasu zrobić kilka słoików ogórków według nowego przepisu. :-)


                         Życzę smacznego !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz