niedziela, 12 lipca 2015

Nalewka z zielonych orzechów włoskich.







Składniki :
1 kg zielonych orzechów włoskich
40 dkg cukru
0,5 l czystej wódki 40 %
0,5 l spirytusu 95 %
Sposób wykonania :
 Orzechy opłucz, osusz, pokrój w plastry, wrzuć do dużego słoja. Zasyp cukrem orzechy, wymieszaj, słój zamknij i odstaw na 2 dni, aby puściły sok. Następnie spirytus wymieszaj z wódką , zalej nim orzechy. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltruj przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne miejsce na 2-3 miesiące, aby dojrzała. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. 

                                   Zastosowanie nalewki :
 Nalewkę tę pijemy podczas problemów z trawieniem np. po sytych, tłustych posiłkach.

 Rada : Orzechy na tę nalewkę zbieramy pod koniec czerwca, na początku lipca.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

   


 
                             Życzę dużo zdrowia !




1 komentarz:

  1. NIE MIESZA SIE WODKI ZE SPIRYTUSEM. A POZA TYM TO NIE JEST NALEWKA!!!, TYLKO JAKAS TAM POPITKA. MACERAT NA PRAWDZIWA NALEWKE MUSI STAC OD 6-12 M-CY A NIE 12 DNI. TO JEST ORZECH A NIE OWOC.

    OdpowiedzUsuń