piątek, 17 lipca 2015

Nalewka wiśniowa ze skórką cytrynową.






Składniki :
1 kg dojrzałych wiśni
25 dkg cukru
1 l czystej wódki 40 %
1 szklanka wody
skórka obrana z 1 cytryny
Sposób wykonania :
 Wiśnie dokładnie opłucz, a następnie osusz, wydryluj i lekko rozgnieć. Wrzuć do słoja, słój zamknij i odstaw na jeden dzień w chłodne miejsce, aby puściły więcej soku. Cytrynę dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą , sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Obraną skórkę pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do wiśni. Zalej wiśnie wódką. Cukier rozpuść w niedużej ilości przegotowanej, gorącej wodzie, aby tylko cukier się rozpuścił. Otrzymany syrop wlej do wiśni, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie trunek przefiltruj przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem.  Nalewka jest gotowa do picia, nie musi już leżakować, ale gdy trochę poleży będzie smaczniejsza. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

     


 
                          Życzę dużo zdrowia !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz