sobota, 11 lipca 2015

Likier z zielonych orzechów włoskich na problemy żołądkowe.






Składniki :
0,5 kg zielonych orzechów włoskich
0,5 kg cukru
1 l spirytusu 95 %
2 szklanki wody
12 goździków
3 gorzkie migdały
5-6 cm kory cynamonu
Sposób wykonania :
 Orzechy zbieramy gdy są jeszcze miękkie w środku. Orzechy opłucz, osusz, pokrój w plastry grubości około pół centymetra, wrzuć do czystego dużego słoja. Dodaj korę cynamonu, goździki, migdały. Spirytus wymieszaj z jedną szklanką przegotowanej i wystudzonej wody, wlej do słoja z pokrojonymi orzechami. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Codziennie wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr. Zagotuj szklankę wody, rozpuść w niej cukier. Gdy syrop trochę przestygnie wlej go cienkim strumieniem do alkoholu cały czas mieszając. Następnie trunek rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Gotowy likier odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 1 rok. W tym czasie likier dojrzeje, nabierze właściwego aromatu i smaku. 
 Likier orzechowy oprócz walorów smakowych ma także właściwości lecznicze. Ma on zbawienne działanie w przypadku problemów trawiennych, już nieduża jego ilość potrafi zdziałać cuda. Tak więc warto sięgnąć po likier podczas problemów żołądkowych.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !




                             Życzę zdrowia !  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz