sobota, 25 lipca 2015

Likier malinowy.






Składniki :
1 kg dojrzałych dorodnych malin
0,5 kg cukru
0,5 l spirytusu 95 %
0,5 l czystej wódki 40 %
Sposób wykonania :

 Maliny przebierz, usuń wszystkie zanieczyszczenia, opłucz na sitku zanurzając je kilka razy w zimnej wodzie, osusz. Owoce wsyp do słoja, zasyp cukrem, wstrząśnij słojem, aby maliny zmieszały się z cukrem. Słój zamknij i odstaw na 3-4 godziny, aby maliny puściły sok. Następnie wymieszaj spirytus z wódką i zalej nim maliny, wstrząśnij kilka razy słojem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 3 miesiące. Od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie trunek przefiltruj przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw jeszcze na co najmniej 1 miesiąc, aby likier dojrzał i pięknie się wyklarował. 
 Likier ten jest doskonały podczas przeziębień.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

     
   

                          Życzę dużo zdrowia !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz