piątek, 26 czerwca 2015

Likier truskawkowy.






Składniki :
1 kg dojrzałych truskawek
25 dkg cukru
500 ml spirytusu 95 %
1/2 szklanki wody
1 limonka
Sposób wykonania :
 Truskawki dokładnie opłucz, usuń szypułki, osusz. Owoce wsyp do czystego słoja, zasyp cukrem, wstrząśnij słojem, aby cukier się wymieszał z owocami. Słój przykryj gazą lub ściereczką i odstaw na 2-3 godziny, aby truskawki puściły sok. Spirytus połącz z przegotowaną , wystudzoną wodą , wlej do owoców. Słój zamknij szczelnie, potrząśnij nim kilka razy i odstaw na 5-6 tygodni. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przecedź trunek przez gazę , wlej z powrotem do słoja. Limonkę dokładnie umyj szczoteczką , sparz wrzątkiem. Obierz skórkę z połowy owocu, wrzuć do słoja z likierem. Z całej limonki wyciśnij sok, przecedź go, aby nie było w nim pestek i wlej do likieru. Słój zamknij, wstrząśnij lekko i odstaw na 2 tygodnie, aby się sklarował.  Następnie przefiltruj płyn przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Butelki z likierem odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące. Likier nabierze w tym czasie właściwego aromatu i mocy.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                Na zdrowie !    




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz