sobota, 6 czerwca 2015

Blinki serowo - truskawkowe.





Składniki :
Na ciasto :
6 jajek
40 dkg mielonego twarogu
3 łyżki cukru
8-10 łyżek mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
2 szczypty soli
Przygotuj także :
około 50 dkg świeżych dojrzałych truskawek
olej do smażenia
cukier puder z wanilią do posypania


  
Sposób wykonania :
 Całe jajka zmiksuj z cukrem na puszystą pianę. Dodaj twaróg, zmiksuj. Następnie wsypuj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko , zmiksuj ponownie na jednolitą masę. Truskawki dokładnie opłucz i przelej pod bieżącą wodą na cedzaku. Obiesz z szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto wlewaj dużą łyżką na rozgrzany olej na patelni. Na każdy placuszek poukładaj po kilka kawałków truskawek, lekko dociśnij palcami, aby się zanurzyły w cieście. Po nałożeniu owoców na placuszki możesz owoce  trochę posmarować ciastem, aby się truskawki nie przypalały podczas smażenia ( będą wtedy w środku ciasta ). Możesz także kawałki truskawek wrzucić do ciasta i delikatnie zamieszać. Smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone poukładaj na bibułę , aby odciekły z nadmiaru oleju. Gdy są jeszcze ciepłe posyp je cukrem pudrem wymieszanym z wanilią . Podawaj od razu z gorącą herbatą z cytryną . 
Smakują wyśmienicie, sprawdziłem. :-)



Przepis ten znalazłem tutaj : z cukrem pudrem. trochę go dostosowałem do moich potrzeb.


                    Życzę smacznego !


   
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz