piątek, 27 marca 2015

Klops w śmietanie.








Składniki :
50 dkg mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 czerstwa kajzerka
2 łyżki posiekanego zielonego koperku
1/2 szklanki śmietany
1/2 łyżki mąki
sól
pieprz mielony
Sposób wykonania :
 Kajzerkę na moczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, zemleć w maszynce lub rozdrobnić widelcem, dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki posiekany koperek, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Uformować równy wałek, owinąć go folią aluminiową lub pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temperaturze 180- 200 C. Upieczony klopsik odwinąć, włożyć do brytfanny, polać śmietaną wymieszaną z mąką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec, aby śmietana się zagotowała. Gorący klopsik pokroić na porcje. 
 Podawać z ziemniakami i sałatką warzywną np. zieloną sałatką. 


                                Życzę smacznego !



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz