piątek, 20 lutego 2015

Syrop na przeziębienie z kwiatostanów czarnego bzu.





Składniki :
35-40 kwiatostanów czarnego bzu
1 kg cukru
1 l wody
sok z całej cytryny
Sposób wykonania :
 Kwiatostany bzu dokładnie otrząśnij, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i owadów. Nie płucz ich, aby nie straciły aromatu. Wrzuć je do emaliowanego garnka. Przygotuj syrop z wody i cukru, troszkę przestudź, dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Zalej syropem kwiatostany i odstaw na 48 godzin. Po upływie tego czasu zagotuj syrop, zbierz z powierzchni powstałą pianę. Przecedź, rozlej do małych słoików, zakręć i pasteryzuj 10 minut. 

 Zastosowanie : Przy przeziębieniu i gorączce pij po łyżce syropu 3 razy dziennie lub rozcieńcz go ciepłą wodą , by otrzymać pyszny napój. 



                             Życzę dużo zdrowia ! 


 
  

3 komentarze:

  1. Dużo słyszałam, kiedyś piłam, ale nigdy nie robiłam. Ale to zmienię :) Poczekam tylko, aż zakwitnie czarny bez.

    OdpowiedzUsuń
  2. A te 48 godz to przykryć wtedy garnek czy bez przykrycia ma stać

    OdpowiedzUsuń
  3. Można przykryć pokrywką , aby nie dostały się do środka zanieczyszczenia.

    OdpowiedzUsuń