sobota, 14 lutego 2015

Sernik wiedeński ze skórką cytrynową.





Składniki :
1,5 kg sera mielonego
50 dkg cukru pudru
25 dkg masła
18 jajek
1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 łyżki kaszy manny
otarta skórka z 1 cytryny
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
 Jeśli nie mamy sera mielonego tylko w kostce, należy go zemleć przez maszynkę o drobnych oczkach 3 razy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, miękkie masło i cukier puder utrzeć na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po łyżce zmielony ser, ciągle mieszając. Teraz dodajemy kaszę mannę ,otartą skórkę z cytryny i budyń, dokładnie wszystko razem mieszamy. Z białek ubić pianę. Dodawać do masy serowej, po łyżce delikatnie mieszając. Gotową masę wylać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 C około godziny, aż ser z góry się zarumieni. Po upieczeniu, zostawić ciasto do wystudzenia w brytfance. Zimne ciasto wyjąć z formy i posypać lekko cukrem pudrem lub oblać cienką warstwą białej pomady.  Pokroić udekorowane ciasto w małe prostokąty lub trójkąciki.
 
  

                       Życzę smacznego !





3 komentarze: