niedziela, 22 lutego 2015

Sernik na zimno z galaretką truskawkową.






Składniki :
50 dkg mielonego białego twarogu
25 dkg miękkiego masła
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
10 dkg rodzynek
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
1 galaretka truskawkowa
kilka dużych dojrzałych świeżych truskawek
biszkopty lub cienki biszkopt
Sposób wykonania :
 Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić, aby ostygła. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W lecie można dodać 1 łyżeczkę żelatyny, aby mieć pewność, że galaretka nam dobrze zastygnie na naszym serniku. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy ser, dokładnie ucieramy ( miksujemy ) na jednolitą masę. Pod koniec ucierania wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy, aby galaretka dokładnie połączyła się z masą serową. Wsypujemy namoczone wcześniej rodzynki we wrzątku i lekko mieszamy. Spód dużej tortownicy wykładamy biszkoptami jeden obok drugiego lub kładziemy upieczony i przestudzony cienki biszkopt. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową , układamy połówki świeżych tryskawek, odstawiamy, aby masa serowa całkiem zastygła. Na zastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Po zastygnięciu galaretki kroimy ciasto na nieduże trójkąciki. Podajemy na małych talerzykach. Ciasto smakuje wyśmienicie ! Polecam ! :-)

 Zamiast truskawek możemy oczywiście dać inne owoce np. maliny, brzoskwinie z puszki itp.


                              

                           Życzę smacznego ! 




 

3 komentarze:

  1. O matko! Jak to pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy taki wielki sernik wychodzi z 50dkg sera?

    OdpowiedzUsuń
  3. już jestem z talerzykiem gotowa kawę mam ....ale smakowicie wygląda Boski..!!!!

    OdpowiedzUsuń