niedziela, 1 lutego 2015

Likier czekoladowy.


Fot. © HandmadePictures - Fotolia.com


 Poniżej znajdziesz przepis na likier czekoladowy.

Składniki :
3 łyżki ciemnego kakao
1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szt. cukru waniliowego
1 szklanka  ( 250 ml ) czystej wódki 40 %
2 kieliszki spirytusu 95 %
Sposób wykonania :
 Mleko wlej do garnka, dodaj cukier, cukier waniliowy, przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Garnek postaw na małym ogniu, gotuj przez 10 minut, cały czas powoli mieszając. Następnie masę lekko przestudź, wlej cienkim strumieniem alkohol cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się dokładnie połączą ze sobą , rozlej trunek do butelek lub karafki, zakorkuj. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia ( nie wkładaj do lodówki ! ). Likier jest gotowy do picia.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

  




                           Życzę zdrowia !


 
                                                               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz