niedziela, 15 lutego 2015

Jak uratować konfitury, dżemy na których pojawiła się pleśń.




Gdy czasem pojawi się na naszych konfiturach lub dżemach pleśń możemy je jeszcze uratować. Należy wtedy zdjąć z nich wierzchnią powierzchnię , a resztę wyłożyć do rondla, zalać wodą z dodatkiem cukru i odrobiną sody oczyszczonej ( na kilogram konfitury : 1 szklanka wody, 50 dkg cukru, łyżeczka sody ) i gotować kilka minut. Następnie ponownie napełnić nimi wyparzone słoiki, zamknąć nowymi wieczkami i pasteryzować 10-15 minut. Tak postępujemy gdy popsuje nam się większa ilość słoiczków z konfiturą lub dżemem, z jednym małym słoiczkiem nie opłaca się tak postępować, lepiej zepsutą zawartość wyrzucić. 

Rada : Konfitury i dżemy wykładajmy tylko do czystych, nie wyszczerbionych słoików. Zakręcajmy najlepiej je nowymi pokrywkami i zawsze pasteryzujmy nasze konfitury i dżemy 10-15 minut, a wtedy nie będą nam się na pewno psuć !    


                        Pozdrawiam gorąco !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz