wtorek, 27 stycznia 2015

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem.


Fot. © olhaafanasieva - Fotolia.com

Składniki :
1 kg mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
2 całe jajka
10 dkg świeżych drożdży
7 łyżeczek cukru
15 dkg margaryny
sól
marmolada
cukier puder do posypania
Sposób wykonania :
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z margaryną , zaparzyć połączoną z cukrem i solą mąką ( podobnie jak ciasto parzone ). Po przestudzeniu wlać rozpuszczone drożdże w mleku i dodać jajka. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować i pociąć w trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce marmolady lub innego nadzienia. Zwinąć, uformować w kształt rogalika. Ułożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika ( około 200 C ). Piec na złoty kolor. Po przestygnięciu udekorować cukrem pudrem.


                            Życzę smacznego ! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz