niedziela, 14 grudnia 2014

Filety śledziowe na wigilię i nie tylko.






Składniki :
4-5 płatów śledziowych ( matiasów )
3 cebule ( średnie )
2 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki oliwy
pieprz czarny mielony
sól
Sposób wykonania :
 Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na 3 łyżkach oliwy. Miód, ocet, koncentrat pomidorowy i pozostałą oliwę dokładnie wymieszać ( lub najlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą , ostudzić. Filety śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
 Tak przygotowane śledzie skutecznie pobudzają zmysły. Wspaniałe danie na Wigilię i nie tylko ! 


                         
                            Życzę smacznego !




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz