niedziela, 9 listopada 2014

Nalewka z owoców jarzębiny.


Fot. © Maria Brzostowska - Fotolia.com


Składniki :
1 kg dojrzałych owoców jarzębiny
1 l spirytusu 95%
30 dkg cukru
2-3 szklanki wody
Sposób wykonania :
Owoce jarzębiny wsypać na wrzącą wodę i gotować klika minut. W ten sposób usuniemy z nich goryczkę. Następnie odsączamy je na sitku i pozostawiamy , aby obeschły. Odcieknięte owoce wsypujemy do czystego słoja, zalewamy spirytusem, słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 5-6 tygodni w pomieszczenie o temperaturze pokojowej i ciemne. Potem zlewamy płyn do butelek, zakorkowujemy , a owoce zalewamy gorącym syropem z wody i cukru, szczelnie zamykamy. Odstawiamy jeszcze na 2 tygodnie. Po tym czasie łączymy obie nalewki razem, przecedzamy przez gęste sitko lub gazę , rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 miesiące.
Lecznicza nalewka z jarzębiny stosowana jest przy nieżytach jelit, biegunkach i chorobach pęcherzyka żółciowego. Owoce jarzębiny zawierają dwa razy więcej karotenu niż marchewka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/lecznicza-nalewka-z-jarzebiny-przepis_41806.html
Po tym czasie nalewka jest już gotowa do picia.
Lecznicza nalewka z owoców jarzębiny jest stosowana przy nieżytach jelit, biegunkach i chorobach pęcherzyka żółciowego. Odtruwają wątrobę  i zapobiegają infekcją dróg moczowych. Znajdujący się w jarzębinie kwas parasorbowy ma właściwości przeczyszczające. Owoce jarzębiny zawierają dwa razy więcej karotenu niż marchewka ! Zawierają także dużo witaminy C, oraz ułatwiającej jej przyswajanie witaminy P, a także prowitaminy A 
Owoce jarzębiny zawierają dwa razy więcej karotenu niż marchewka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/lecznicza-nalewka-z-jarzebiny-przepis_41806.html
 Wszystkie likiery czy nalewki sporządzone z owoców wysokiej jakości czy ziół są zdrowe i lecznicze. 
 Uważajmy tylko, aby od nich nie zakręciło nam się w głowie ! ;-)


                        Na zdrowie !  
   

2 komentarze:

  1. Oj chyba bardzo mocna taka nalewka, prawda? Z pewnością nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Ja robiłam z cytryny i wiśni, ale muszę spróbować koniecznie tej Twojej, z jarzębinki :) Na zdrowie!!!

    Pozdrawiam,
    http://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mocna , ale pijemy ją tylko w małych ilościach, dla zdrowia. :-) Pozdrawiam !

      Usuń