niedziela, 5 października 2014

Sałatka na zimę z czerwoną papryką.

Fot. © Popova Olga - Fotolia.com


Składniki :
3 kg białej kapusty
1 kg marchewki
50 dkg cebuli
50 dkg czerwonej papryki
1 szklanka oleju 
woda
2 łyżki cukru   ( na 1 l wody )
1 płaska łyżka soli    ( na 1 l wody )
7-8  listków  laurowych
ziele angielskie
pieprz czarny cały
pieprz czarny mielony
sól
Sposób wykonania :
Kapustę poszatkować, marchew pokroić w cienkie plastry, cebulę obrać pokroić w plastry, paprykę opłukać pokroić w wąskie paseczki. Wszystkie warzywa ( oprócz papryki ) wsypać do dużego garnka, zalać wodą , ugotować do miękkości. Gdy warzywa są już prawie miękkie, wsypać pokrojoną paprykę , wlać olej, dodać przyprawy, doprawić do smaku pieprzem i solą i pogotować jeszcze kilka minut, aż papryka będzie miękka. Gorącą sałatkę przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut. 
 Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez 1 rok. 


                          Życzę Smacznego !
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz