sobota, 1 listopada 2014

Co zrobić, aby babka piskowa była puszysta i bez zakalca.


Fot. Krzysztof Jaracz


Na pewno nie raz podczas pieczenia babki piaskowej w Waszych domach jej powierzchnia była pęknięta, a środek twardy, zakalcowaty.
Gdy zastosujesz wskazówki które znajdziesz
Tak wygląda po przekrojeniu
poniżej, Twoja babka piaskowa będzie puszysta, bez zakalca, a jej powierzchnia równa gładka i bez pęknięć.


Wskazówka 1 :
Tłuszcz przeznaczony do przygotowania babki piaskowej powinien mieć temperaturę pokojową. Trzeba go dobrze napowietrzyć, czyli ucierać tak długo, aż będzie puszysty i bez grudek, dopiero wtedy można stopniowo dodawać cukier.

Wskazówka 2 :
Jajka także powinny mieć temperaturę pokojową , bo inaczej masa nam się "zważy", czyli tłuszcz nie połączy się dokładnie z jajkami. Jajka najlepiej przed stopniowym dodawaniem do ciasta rozbić trochę trzepaczką do ubijania piany.

Wskazówka 3 :
Trzecia równie ważna rada, aby babkę piaskową nie piec w zbyt wysokiej temperaturze. Wystarczy 170 C, a gdy na powierzchni zrobi się skorupka należy ją jeszcze troszkę zmniejszyć ( 155-160 C ). Gdy pieczemy babkę piaskową w zbyt wysokiej temperaturze na jej powierzchni zrobi się od razu twarda skorupa, która później pęka pod wpływem dalszego rośnięcia ciasta !

Tutaj znajdziesz przepis na bardzo dobrą babkę piaskową



                        Pozdrawiam gorąco !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz