niedziela, 7 września 2014

Nalewka cytrynowa, czyli coś na przeziębienie.



Składniki :
5 szt. dojrzałych cytryn
1 l czystej wódki 45 %
5 łyżek miodu lipowego
1 łyżka cukru brązowego
skórka otarta z 1 cytryny
Sposób wykonania :
Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem, z jednej zetrzeć skórkę na tarce, pozostałe cieniutko obrać i pokroić w plastry. Plastry cytryn włożyć do słoja, wsypać do nich otartą skórkę , zasypać cukrem, polać miodem oraz zalać wódką. Delikatnie wstrząsnąć, szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni. Po tym czasie trunek przecedzić przez gęste sitko lub gazę, rozlać do czystych butelek lub malutkich słoiczków, zakorkować. Można od razu podawać. 
Nalewka ta dobrze smakuje z kostkami lodu oraz zielonymi listkami mięty. 


                         Życzę dużo zdrowia !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz