niedziela, 28 września 2014

Jabłka prażone w słoikach na szarlotki.




Składniki :
4 kg winnych jabłek ( antonówka,szara reneta itp.)
2 cytryny lub kwasek cytrynowy 
80 dkg cukru
cynamon mielony
Sposób wykonania :
Jabłka umyć,obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Wsypać do rondla, skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem , aby nie ściemniały. Prażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok. Dusić, aż zrobią się miękkie i szkliste. Dodać cukier oraz cynamon, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Usmażone jabłka włożyć do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować 15-20 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. 
Możemy z nich robić szarlotki lub inne pyszności. 

                          Życzę smacznego !

 

2 komentarze: