niedziela, 17 sierpnia 2014

Racuszki z jabłkami.





Składniki :
4 średnie jabłka
6 żółtek
4 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ojej do smażenia
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
 Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko i połączyć z bułką tartą. Do naczynia wlej mleko, dodaj żółtka oraz mąkę wymieszaną z bułką tartą , dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na jednolitą masę. Na końcu wsyp jabłka i wymieszaj z ciastem. Na patelnię wlej olej, rozgrzej go i łyżką kładź porcje masy. Smaż niezbyt cienkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Lekko przestudź, posyp cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe. 


                           Życzę smacznego !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz