niedziela, 3 sierpnia 2014

Powidło śliwkowe na zimę.





Składniki :
2 kg dojrzałych śliwek węgierek
40 dkg cukru
2 łyżeczki octu 10%
Sposób wykonania :
 Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, wrzucić do rondla. Wlać odrobinę wody i smażyć około 4 godzin na małym ogniu, co pewien czas mieszając, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia wsypać cukier, wlać ocet, wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć, tak aby cukier się rozpuścił. Gotowe powidło powinno spadać płatami z łyżki. Gorące powidło przełożyć do czystych słoików, zakręcić pokrywkami. Pasteryzować 15 minut w kąpieli wodnej. 


                            Życzę smacznego !




 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz