piątek, 1 sierpnia 2014

"Leśne runo" - Pyszny i aromatyczny dżem z jeżyn.






Składniki :                  na około 6-7 słoiczków po dżemach
2 kg dojrzałych jeżyn
1 kg cukru
1 opakowanie pektyny do dżemów (30g)
kilka kropel soku z cytryny  (wg.gustu)
Sposób wykonania :
Jeżyny oczyścić, opłukać, wsypać do rondla, rozgnieść na papkę. Postawić na ogniu i zagotować. Pektynę dokładnie wymieszać z 1 szklanką cukru. Resztę cukru wsypać do gotujących się owoców, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypać pektynę wymieszaną z cukrem, ciągle powoli mieszając gotować przez 3-5 minut. Pianę usunąć za pomocą łyżki lub nalewki. Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny, wymieszać. Rozlać dżem do czystych słoiczków, zakręcić wieczkami i pasteryzować około 10-15 minut w temperaturze 85 C. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. 
Dżem z jeżyn jest aromatyczny i smaczny ! 

Ps. zamiast pektyny możemy użyć dżemixu do dżemów.


                           Życzę smacznego !      :-))


 

1 komentarz: