niedziela, 10 sierpnia 2014

Lecznicza nalewka z owoców pigwy.







Składniki :
1 kg owoców pigwy
2/3 l spirytusu  95 % ( 750 ml )
50 dkg cukru
Sposób wykonania :
 Owoce pigwy umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, ułożyć w słoju, przesypując cukrem, zakręcić i odstawić na 6 dni. Następnie odcedzić przez gęste sitko, a najlepiej gazę. Syrop wymieszać ze spirytusem, wlać do słoja, zakręcić i odstawić na 2 miesiące w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gęste sitko lub gazę i zlać do czystych butelek, zakorkować. 
Nalewka z pigwy ma działanie przeciwzapalne.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                              Na zdrowie !



 

2 komentarze:

  1. No nie wiem czy powinno się pigwę zalewać 95% spirytem... prędzej 70%. Bo przy 95% proces maceracji będzie do bani, spirytus 95% nie wyciągnie dobra z pigwy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę czytać dokładnie przepis. W tym przepisie nie zalewamy owoców pigwy tylko sam sok. Spirytus nie będzie już miał kontaktu z owocem, nie będzie z niego już nic wyciągał.

      Usuń