niedziela, 17 sierpnia 2014

Konfitura z zielonych pomidorów.



Składniki :
2 kg niedużych zielonych pomidorów
2 kg cukru
2 szklanki wody
4 łyżki spirytusu
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
sok z cytryny
Sposób wykonania :
 Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, wsypać do miski, skropić spirytusem i odstawić na 12 godzin. Wodę zagotować z cukrem, gotować, aż syrop zacznie lekko gęstnieć, odszumować go. Do wrzącego syropu włożyć pomidory z sokiem, smażyć 10 minut na niedużym ogniu. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie konfiturę smażyć na małym ogniu, aż będzie szklista. Pod koniec gotowania dodać skórkę pomarańczową  i sok z cytryny. Podczas smażenia zbierać pianę z powierzchni. Lekko wystudzoną konfiturę przełożyć do małych, czystych słoików, zakręcić pokrywkami i pasteryzować 15 minut w kąpieli wodnej
 ( 85 C ).

 Konfitura ta doskonale nadaje się do nadziewania rogalików czy naleśników. Stanowi także dodatek do mięs na zimno.


                         

                        Smacznego !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz