sobota, 16 sierpnia 2014

Konfitura z owoców cytrusowych.





Składniki :
1 kg pomarańczy
1,5 kg cukru
1 cytryna
2 czerwone grejpfruty
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka całych goździków
Sposób wykonania :
 Pomarańcze i grejpfruty sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć białe błony i pestki. Miąższ pokroić na kawałki. Część skórki z pomarańczy drobno posiekać. Goździki sparzyć wrzątkiem. Do owoców dodać cukier, skórkę z pomarańczy, imbir, goździki, wszystko razem wymieszać. Owoce zagotować na małym ogniu i smażyć 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Wyjąć goździki, odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Następnie konfiturę zagotować, wycisnąć sok z cytryny, wymieszać. Gorącą przełożyć do małych, czystych słoiczków. Szczelnie zamknąć wieczkami. Pasteryzować 15 minut.


                           Życzę smacznego !

 


  

1 komentarz: