środa, 6 sierpnia 2014

Ajerkoniak z brandy lub koniakiem.





Składniki :
5 dużych żółtek
30 dkg cukru pudru
0,75 l tłustego mleka
1 szklanka spirytusu  (250ml)
15 ml koniaku lub brandy
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób wykonania :
Mleko zagotować i dodać do niego cukier wanilinowy, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać do niej powoli mleko, cały czas mieszając. Następnie bardzo wolno, nie przestając mieszać, dolewamy spirytus i koniak. Mieszamy jeszcze przez jakiś czas, aby składniki się dobrze połączyły. Gotowy trunek wlać przez lejek do czystych butelek, zakorkować i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na tydzień. Raz dziennie wstrząsnąć butelkami, aby wymieszać składniki. 
Niektórzy uważają, że ajerkoniak jest gotowy po dobie od sporządzenia, smakosze tego trunku wyczuwają jednak różnicę między takim a odstawionym na tydzień. 
Gdy do gotującego się mleka dodamy 5 dkg kakao, uzyskamy pyszny ajerkoniak czekoladowy.
Koniak lub brandy można zastąpić czystą wódką 45%.


                                                Na zdrowie !

 

1 komentarz:

  1. Genialny pomysł! Z pewnością skorzystam z Twojego pomysłu. A dodatek kakao i czekoladowy ajerkoniak mnie, czekoladoholiczkę, zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń