niedziela, 27 lipca 2014

Kruchy jabłecznik z pianką truskawkową.



Składniki :
Ciasto :
50 dkg mąki
25 dkg margaryny
2 łyżki smalcu
4 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa :
1,5 kg słodkich jabłek
2 budynie śmietankowe  
Pianka truskawkowa :
8 białek
1/2 szklanka cukru pudru
2 kisiele truskawkowe
szczypta soli
Przygotuj również :
kasza manna
cukier puder 
Sposób wykonania :
Ze składników przeznaczonych na ciasto, zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta kruchego wkładamy do lodówki, aby nam stwardniało. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na blat i wykładamy nim blaszkę o wymiarach około 25x35cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia ciast. jabłka obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki, wsypujemy do rondla i smażymy do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek. Budynie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i wlewamy do prażonych jabłek. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, lekko studzimy. W tym czasie ubijamy pianę z białek na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie do ubitej piany wsypujemy cukier puder, jeszcze chwilę ubijamy, a następnie dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy, aby się wymieszały wszystkie składniki. Przestudzone jabłka wylewamy na rozwałkowany kruchy blat posypany trochę kaszą manną (aby nie zrobił nam się zakalec), równo rozsmarowujemy. Następnie wylewamy ubitą pianę z kisielem i także równo rozsmarowujemy. Na pianę ścieramy na tarce o grubych oczkach kruche ciasto, które mamy odłożone w lodówce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180C i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy nasz jabłecznik cukrem pudrem.

Rada : Zamiast kisielu truskawkowego możemy dać kisiel o innym smaku np. cytrynowy,wiśniowy itp. według naszego gustu.

PS. Ciasto smakuje wyśmienicie !  :-) 


                         Smacznego !!





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz