sobota, 26 lipca 2014

Jak dbać o kryształy, kieliszki i szklanki.





 Gdy myjemy szkło np. szklanki, kieliszki,
pamiętajmy o tym że bardzo szybko się ono tłucze, wystarczy trochę nieuwagi i kłopot gotowy. Dlatego zawsze jak myjemy je w zlewie, należy dno zlewu wyłożyć gumową wkładką lub wyścielić grubą ścierką lub ręcznikiem. A po umyciu i wypłukaniu poukładać je na suchej ściereczce.
                                                    ***
 Kryształy myjemy w letniej wodzie z dodatkiem płynu, gdyż w ciepłej tracą one swój blask.
                                                    ***
 Kryształy będą lśnić, jeżeli po umyciu wytrzemy je bawełnianą szmatką zwilżoną w spirytusie lub czystej wódce.
                                                    ***
 Poplamiony kryształ wystarczy zanurzyć  na kilka godzin w wodzie z dodatkiem 2 łyżek amoniaku, a następnie go umyć.
                                                    ***
 Natomiast zmatowiałe szkło stanie się przezroczyste, jeśli wymyjemy je w wodzie z płynem do mycia naczyń, a następnie przetrzemy suchą i czystą ścierką lub papierowym ręcznikiem. 
                                                    ***
 Szklanki, kieliszki lub inne szkło ze złotym lub srebrnym zdobieniem nie należy myć w bardzo gorącej wodzie ani zbyt długo moczyć, ponieważ zdobienie może uleć rozpuszczeniu. 
                                                    ***
 Szkło po umyciu powinno się płukać zimną , a nie gorącą wodą , aby nie popękały one po odstawieniu na suszarkę i nie straciły połysku. 
                                                    ***
 Aby szklane naczynie (np. szklanka) napełniane gorącym płynem nie pękło, wystarczy je postawić na wilgotnej ściereczce.
                                                    ***
 Rozbite szkło lub porcelanę , łatwo zebrać z podłogi kilkoma zamoczonymi w wodzie ręcznikami papierowymi lub mokrą ścierką , którą po użyciu należy natychmiast wyrzucić, aby się nią nie pokaleczyć.
                                                    ***
 Gdy szklanek włożonych jedna w drugą nie możemy rozdzielić, trzeba do tej z góry wlać zimnej wody, a tą od dołu włożyć do ciepłej wody. Wtedy pod wpływem różnicy temperatur, jedna szklanka się skurczy, a druga rozszerzy i wyjmiemy je bez trudu. Prawda że proste ?  :-))
                                                   

                           Gorąco pozdrawiam !




2 komentarze:

  1. Bardzo fajne porady i faktycznie odpowiednie dbanie o nasze szkoło jest niezwykle ważne. Dlatego gdy ja kupuję nowe szklanki z https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki to staram się mieć dla nich jak najwięcej szacunku, bo chcę aby służyły mi przez wiele lat.

    OdpowiedzUsuń