środa, 2 lipca 2014

Dżem z leśnych jagód (borówek).






Składniki :                      na 7 małych słoiczków
2 kg borówek
1 kg cukru
1 dżemix (2:1)
1 opakowanie pektyny  (3 dkg)
Sposób wykonania :
Borówki obrać, opłukać, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać do rondla, zagotować. Wsypać 80 dkg cukru, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostały cukier wymieszać z dżemixem i pektyną. Na końcu wsypać cukier wymieszany z dżemixem i pektyną, dokładnie wymieszać i gotować 2-3 minuty. Gorący dżem rozlać do czystych słoiczków, zakręcić pokrywkami i pasteryzować 10 minut. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.


                                                        Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz