piątek, 27 czerwca 2014

Tatar z polędwicy wołowej z grzybkami.






Składniki :                      na 8 porcji
50 dkg wołowej polędwicy
4 żółtka
4 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka przyprawy do zup
6 korniszonów
6 marynowanych rydzów lub borowików
sól
pieprz czarny mielony
Sposób wykonania :
 Polędwicę umyć, oczyścić z żył i resztek tłuszczu, pokroić na kawałki, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, musztardę , olej, sok z cytryny, przyprawę do zup, sól i pieprz, dokładnie to wszystko razem wymieszać. Rozłożyć na talerzyki w kształcie kulki. Cebulki dymki oczyścić, opłukać, posiekać wraz ze szczypiorkiem. Korniszony pokroić na małą kostkę. Grzybki posiekać. Pokrojoną cebulkę , grzybki oraz korniszony podawać w osobnych naczyniach tak, aby każdy nabierał sobie tyle dodatków ile uzna za stosowne. 


                                                           
                                                         Smacznego ! 



 

1 komentarz:

  1. Świetnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

    OdpowiedzUsuń