sobota, 7 czerwca 2014

Sok z truskawek na zimę.






Składniki :
5 kg truskawek
cukier kryształ
kwasek cytrynowy
Sposób wykonania :
  Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek. Włożyć dość ciasno do wcześniej wyparzonych litrowych słoików. Do każdego słoika wsypać 5-6 łyżek cukru i szczyptę kwasku cytrynowego, przykryć nakrętkami. Odstawić je w chłodne miejsce na 10-12 godzin ( najlepiej na noc ). Truskawki w tym czasie puszczą trochę soku i opadną.  Następnie uzupełnić truskawkami każdy słoik, wyczyścić brzegi słoika, zakręcić czystymi wieczkami. Pasteryzować przez 15-20 minut. Przestudzone słoiki odstawić w chłodne i ciemne pomieszczenie, najlepiej do piwnicy lub spiżarni. 
  W zimie otwieramy słoik z naszym truskawkowym sokiem, nalewamy 1/3 szklanki soku, dodajemy do pełna czystej wody i pijemy nasz soczek.

Jest pyszny, robię go każdego roku. :-))

                                              Smacznego !

2 komentarze:

  1. pychota robię taki sam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda jest pyszny, ja go uwielbiam i robię go każdego roku. :-)

      Usuń