sobota, 28 czerwca 2014

Sok z leśnych jagód (borówek) na zimę.



Składniki :
2 kg borówek
80 dkg cukru
Sposób wykonania :
Borówki oczyścić,opłukać, wymieszać z cukrem, wsypać do dużego słoja. Słoik przykryć papierem lub czystą ścierką , odstawić na 48 godzin w chłodne i ciemne miejsce, aby jagody puściły sok. Następnie borówki przesypać do dużej miski wyścielonej dużą gazą (50cmx50cm). Na miskę położyć pokrywkę , związać dość mocno wszystkie cztery rogi gazy ze sobą , tak aby pokrywka była w środku z borówkami. Do dużego garnka nalać trochę wody, wsadzić do środka miskę z sokiem, garnek przykryć pokrywką z gazą i borówkami, tak aby borówki nie dotykały miski. Garnek stawiamy na małym ogniu i parzymy tak, aż odcieknie cały sok z naszych borówek. Gdy już borówki są od cieknięte i cały sok z kapał do miski, wyjmujemy miskę z sokiem, rozlewamy do czystych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut. przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu np. piwnica,spiżarnia itp. W zimie sok z borówek rozcieńczamy z ciepłą wodą lub dodajemy go do herbaty. 
Sok ten możemy stosować jako lekarstwo na  biegunkę.


                                                          Smacznego !
      
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz