środa, 4 czerwca 2014

Sernik bez kruchego spodu.




Składniki :
1 kg sera
30 dkg cukru
5 jajek
12 dkg margaryny (miękkiej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg rodzynek lub skórka pomarańczowa ( kandyzowana )
Sposób wykonania :
Ser zemleć przez maszynkę o małych oczkach ( można zemleć 2x ). Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać żółtka dalej ucierać, aby się wszystko dokładnie wymieszało. Dodać zmielony ser, mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sitko, wymieszać wszystko razem na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą serową. Rodzynki namoczyć w letniej wodzie przez kilka minut. Następnie wodę odcedzić, oprószyć rodzynki mąką i dodać do masy serowej. Gotową masę wylać na blaszkę posmarowaną tłuszczem,wyrównać, włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 1 godziny. Po upieczeniu przestudzić, posypać cukrem pudrem lub oblać pomadą z dodatkiem olejku migdałowego, zostawić do całkowitego zastygnięcia pomady. 
Gotowe ciasto pokroić na małe kawałki.

                                                      Smacznego !                                          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz