czwartek, 12 czerwca 2014

Ser żółty - kilka wskazówek i porad.






Twardy ser żółty można uratować, mocząc go w mleku, natomiast bardzo twardy żółty ser nadaje się doskonale, aby go zetrzeć na tarce i dodać np. do sosu lub posypać nim makaron.
Przy okazji pamiętaj, że żółty ser szybciej i łatwiej zetrzesz, jeśli tarkę posmarujesz ojejem jadalnym.
Natomiast gdy żółty ser jest zbyt miękki, źle się kroi, klei się do noża, należy go wówczas włożyć na około 10-15 minut do zamrażalnika, a krojenia pójdzie nam ''jak po maśle''.
Do krojenia żółtego sera używa się tępego noża, odwrotnie niż do krojenia kiełbasy.
Ser żółty będzie dłużej świeży, jeśli zawiniesz go w ściereczkę lekko zwilżoną octem winnym.


                                                      Pozdrawiam !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz