niedziela, 29 czerwca 2014

Pyszny dżem z borówek.


Składniki :
2 kg borówek
1 kg cukru
3 dżemixy  (2:1)
kwasek cytrynowy
Sposób wykonania :
Z kilograma cukru odsypujemy 20 dkg na papier, dodajemy Dżemixy, kwasek cytrynowy i wszystko dokładnie razem mieszamy. Borówki myjemy, usuwamy zanieczyszczenia oraz zielone jagody. Wsypujemy do rondla, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na papkę. Stawiamy na nie duży ogień i zagotowujemy. Następnie wsypujemy cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, ciągle podgrzewając. Zagotowujemy. Teraz wsypujemy powoli cukier wymieszany z Dżemixem i kwaskiem, cały czas mieszając. Gotujemy przez 2-3 minuty, mieszając co pewien czas. Gorący dżem wlewamy do małych czystych słoiczków, zakręcamy pokrywkami i pasteryzujemy 10 minut. 
Przechowujemy z ciemnym i chłodnym miejscu przez 1 rok.


                                                    Smacznego !  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz