środa, 25 czerwca 2014

Jedzmy otręby - mają bardzo cenne właściwości !






 Te "odpady", które powstają podczas produkcji mąki mają bardzo cenne właściwości. Najczęściej spotykamy otręby pszenne, owsiane i żytnie. Największą ich zaletą jest duża zawartość błonnika, który nie tylko reguluje trawienie, ale także zapobiega nowotworom przewodu pokarmowego. Otręby usuwają z naszego organizmu substancje toksyczne oraz metale ciężkie, takie jak kadm, ołów, rtęć. Mają one rewelacyjne działanie w diecie antycholesterolowej, obniżają bowiem poziom złego cholesterolu, a podwyższają dobrego ! Spożywając dużo otrąb nie musimy stosować leków, czy drogich kuracji, aby oczyścić nasz organizm lub obniżyć zły cholesterol, pamiętajmy o tym. Warto je więc wprowadzić do swojego jadłospisu, spożywając np. chleb razowy.
   


                                                      Pozdrawiam !



1 komentarz: