środa, 25 czerwca 2014

Jedzmy otręby - mają bardzo cenne właściwości !





Te "odpady", które powstają podczas produkcji mąki mają bardzo cenne właściwości. najczęściej spotykamy otręby pszenne,owsiane i żytnie. Największą ich zaletą jest duża zawartość błonnika, który nie tylko reguluje trawienie, ale także zapobiega nowotworom przewodu pokarmowego. Otręby usuwają z naszego organizmu substancje toksyczne oraz metale ciężkie, takie jak kadm,ołów,rtęć. Mają one rewelacyjne działanie w diecie antycholesterolowej, obniżają bowiem poziom złego cholesterolu, a podwyższają dobrego ! Spożywając dużo otręb nie musimy stosować leków, czy drogich kuracji, aby oczyścić nasz organizm lub obniżyć zły cholesterol, pamiętajmy o tym. Warto je więc wprowadzić do swojego jadłospisu, spożywając np. chleb razowy.
   


                                                      Pozdrawiam !

1 komentarz: