czwartek, 12 czerwca 2014

Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe "Stefanka".




Składniki :
28 dkg margaryny
25 dkg cukru
25 dkg jaj
33 dkg mąki
1 dkg amoniaku
3 dkg kakao
Sposób wykonania :
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku dalej ucierając. Mąkę przesiewamy,mieszamy z amoniakiem i wsypujemy do utartej masy, krótko mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao,mieszamy. Obydwa ciasta rozsmarować ( osobno ) na płaskich blaszkach wyścielonych papierem. Piec w nagrzanym piekarniku 190 C, aż ciasto nie będzie się kleić do patyczka. Upieczone blaty studzimy, a następnie przekładamy kremem,masą lub marmoladą. 
Ciasto to jest smaczne i kruche, można z niego robić różne pyszne ciasta. Polecam.


                                                          Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz