sobota, 21 czerwca 2014

Cebula - jak z nią postępować,smażyć i przechowywać.




Aby drobno pokrojona cebula nie przypaliła się i nabrała ładnego koloru, należy ją najpierw lekko obtoczyć w mące i potem dopiero smażyć na niezbyt dużym ogniu.

                                                ***
Przekrojona połówka cebuli nie straci smaku, jeśli miejsce przekrojenia posmarujemy odrobiną masła.
                                                ***
Zapach cebuli oraz czosnku usuniemy zanurzając sztućce i talerze w osolonej wodzie. Cebula nie będzie zostawiała przykrego zapachu na rękach, jeśli po jej krojeniu przetrzemy ręce solą, a następnie umyjemy je letnią wodą.
Cebulę pozbawiamy ostrego zapachu i smaku, jeśli w całości włożymy ją na chwilę do gorącej, a następnie do zimnej wody.
                                                ***
Cebula najlepiej przechowuje się, jeśli powiesimy ją w wiankach, warkoczach, pęczkach lub siatce w suchym przewiewnym miejscu.
 

 Pozdrawiam !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz