czwartek, 19 czerwca 2014

Botwinka - pobudza apetyt i koi nerwy.




Młode liście buraka ćwikłowego zawierają fitoestrogeny, czyli substancje roślinne o działaniu żeńskich hormonów płciowych.
Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest lekkostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień czy podwyższonej temperatury. Zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza i wapnia. Ze względu na zawartość żelaza botwina wskazana jest szczególnie dla wegetarian i osób, które jedzą mało czerwonego mięsa. 
Należy ją gotować w dużej ilości wody, której nadmiar trzeba później odlać, aby pozbyć się  kwasu szczawiowego, który wypłukuje z naszego organizmu wapń, tak potrzebny naszym kością. 


                                              Pamiętaj : warzywa to zdrowie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz