sobota, 24 maja 2014

Torcik truskawkowy z likierem.




Składniki :
Biszkopt :
3 duże jajka
1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki słodkiego likieru z czarnych porzeczek ( lub innych owqoców )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy :
50 dkg truskawek
10 dkg cukru
0,25 l mleka
4 żółtka
60 ml słodkiego likieru z czarnej porzeczki lub innych owoców
0,25 l śmietany kremówki
1,5-2 łyżki żelatyny w proszku
Żelka owocowa : 
2 łyżki żelatyny w proszku 
1 łyżka słodkiego likieru z czarnych porzeczek
125 ml zmiksowanych wcześniej truskawek    
Sposób wykonania :
Biszkopt : Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Obydwie mąki zmieszaj z proszkiem, przesiej przez sitko, wsyp do masy, lekko wymieszaj wszystko razem. Tortownicę o średnicy 26 cm wyściel papierem ,wylej gotowy biszkopt, rozsmaruj łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C na złoty kolor. Wystudzone ciasto nasącz herbatą wymieszaną z likierem z czarnych porzeczek. 
Mus truskawkowy : Truskawki zmiksuj na papkę i 125 ml odłóż. Żółtka ubij na parze z cukrem na puszystą pianę. Mleko zagotuj, przestudź, wlej cienkim strumieniem do ubitych żółtek z cukrem, cały czas mieszając. Cały czas mieszając,przestudź masę. Żelatynę namocz w 60 ml zimnej wody, rozpuść na mały ogniu, wlej do przestudzonej masy, dodaj likier porzeczkowy, wymieszaj na jednolitą masę. Przestudź w lodówce. Śmietanę ubij na pół sztywno i delikatnie wymieszaj z przestudzoną masą. Następnie wylej mus truskawkowy na sączony biszkopt w tortownicy, wyrównaj łyżką i odstaw do lodówki, aby całkiem stężał.
Żelka owocowa : Żelatynę namocz w 80 ml zimnej wody, a następnie rozpuść na malutkim ogniu lub na parze. Odłożone zmiksowane truskawki zmieszaj z likierem porzeczkowym. Wlej rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj dokładnie razem, wylej na wierzch tortu, wyrównaj i odstaw do zastygnięcia. 
Gotowy tort możesz ozdobić bombkami z bitej śmietany i poukładać świeże truskawki.

Zamiast truskawek możesz przygotować to ciasto z innych owoców np. z malin,poziomek czy porzeczek.

                                 Smacznego !   
             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz