piątek, 16 maja 2014

Muffinki z daktylami.


Składniki :
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
1 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotuj również :
1 opakowanie kandyzowanych daktyli
płatki lub wiórki kokosowe
polewa czekoladowa
formę do muffinek
papilotki papierowe 
Sposób wykonania:
 Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Przesianą mąkę z proszkiem wymieszać z cukrem i szczyptą soli. W misce wymieszać roztrzepane jajka z mlekiem i roztopionym masłem. Mokre składniki wymieszać z suchymi. Papilotki włożyć do formy na muffinki, napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Kandyzowane daktyle oprószyć mąką, włożyć do środka muffinek po 1-2 sztuce. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C przez 25 minut. Przestudzone muffinki udekorować polewą czekoladową i posypać kokosem.

                                 

                                                         Życzę smacznego !

    


2 komentarze: