sobota, 31 maja 2014

Młode ziemniaczki z cebulką i koperkiem.

 


Składniki :
1,5 kg małych młodych ziemniaków
kilka prutków zielonego koperku
4-5 zielonych łodyżek  cebuli (szczypior )
sól
czerwona papryka słodka mielona
kilka łyżek masła lub oleju
Sposób wykonania :
Młode ziemniaki oskrobać ze skórki ( najlepiej w gumowych rękawiczkach ) opłukać pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody. Ugotować do miękkości, ale uważać aby ich nie rozgotować. Koperek i szczypior dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i posiekać na deseczce. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać roztopione masło lub olej, wsypać pokrojony koperek i szczypiorek, wymieszać wszystko razem poprzez kilkakrotne potrząsanie garnkiem w górę i w dół. Gorące ziemniaki nałożyć na talerze, posypać mieloną czerwoną papryką. Podawać z sałatką warzywną i mięsem.
Doskonale smakują także z zsiadłym kwaśnym mlekiem !


                                              Życzę Smacznego !  

3 komentarze: