niedziela, 4 maja 2014

Domowa szynka bez wędzenia.



Domowa szynka bez wędzenia.

Składniki :
1 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku ( szynka,łopatka,schab )
1 opakowanie peklosoli
Zalewa :
2 litry wody  ( najlepiej nie chlorowanej )
1/4 szklanki soli
1 łyżka przyprawy np.Vegeta
4 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
3-4 listki laurowe
2 łyżki majeranku
2 łyżki majonezu ( rozpuścić w szklance gorącej wody )
Przygotuj także :
siatka do wędzenia szynek około 25 cm
mocny sznurek lub nici  
Sposób wykonania :
 Mięso natrzeć peklosolą i włożyć do lodówki na dobę. Po 24 godzinach mięso włożyć do siatki, związać z obu stron mocno sznurkiem i przygotować zalewę. Do większego garnka wlać wodę , wsypać pozostałe składniki przeznaczone na zalewę i zagotować. Następnie skręcić ogień tak aby tylko lekko się palił,  włożyć mięso i parzyć tak około 40-45 minut. Następnie odstawić garnek wraz z zalewą i szynką na kolejne 24 godziny. Po tym czasie szynkę wyjąć z marynaty, marynatę zagotować ponownie, skręcić na mały ogień, włożyć z powrotem szynkę do garnka z zalewą i gotować kolejne 40-45 minut na ''mrugającym'' ogniu. Odstawić do chłodnego miejsca. Po wystudzeniu wyjąć szynkę z zalewy, zdjąć siatkę . Przechowywać w lodówce.

                                                

                                          Życzę smacznego !

     

3 komentarze:

  1. Jeśli wędlina, to tylko domowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak ! Ja sam robię sobie szynki,kiełbasy i inne wędlinki i zawsze są pyszne ! Po prostu wiem co jem. :-)

      Usuń