wtorek, 13 maja 2014

Buraki ćwikłowe - zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi.


Buraki ćwikłowe są jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych. 
Tradycyjny czerwony barszczyk ma dużo wapnia, potasu, magnezu oraz mikroelementów. Mają one właściwości alkalizujące i zapobiegają powstawaniu zgagi po obfitych posiłkach.
Burak dzięki substancją rozszerzającym naczynia krwionośne, ułatwia przepływ krwi w tętnicach i zapobiega powstawaniu zakrzepów. To zaś pomaga regulować ciśnienie krwi. 
Warzywa te to również bogate źródło kwasu foliowego i innych witamin z grupy B. Obniżają one poziom homocysteiny we krwi ( substancja ta uszkadza naczynia krwionośne ).

                          Pamiętaj : warzywa to zdrowie !
 

1 komentarz:

  1. Nie lubiłam buraków, ale ostatnio się z nimi przeprosiłam - po odkryciu buraków pieczonych :)

    OdpowiedzUsuń