środa, 2 kwietnia 2014

Ziemniaki - kilka wskazówek i porad.

Ziemniaki - kilka wskazówek i porad.

 Zawierają w 10 dkg około 22mg witaminy C, śladowe ilości witamin A i B, mało białka oraz tłuszczu. Dzięki obfitości węglowodanów dostarczają organizmowi sporo energii. Składniki odżywcze zgromadzone są w bulwie ziemniaka, tuż pod skórką , dlatego obieramy je bardzo cienko, posługując się nożem lub skrobaczką z stali nierdzewnej.
 Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli wrzucisz je do wrzątku, wtedy zachowają więcej składników odżywczych. Na wiosnę puszczają one pędy, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego aby takie ziemniaki nadawały się do spożycia, należy je starannie oczyścić z pędów, dość grubo obierać, wykroić miejsca po pędach ( oczka ), gotować w dużej ilości wody, wodę odcedzić i wylać, gdyż nie nadaje się ona do spożycia. Najlepiej jednak nie dopuścić do tego aby kiełkowały. Jeszcze jesienią wsypać do przechowywanych ziemniaków trochę kasztanów.
 Stare i zwiędłe ziemniaki nabiorą jędrności i będą się lepiej obierać jeśli namoczymy je przez pół godziny w zimnej wodzie. Będą także smaczniejsze jeśli do gotowania dodamy niewielką ilość mleka.
 Aby woda podczas gotowania nie kipiała dodajmy do niej trochę tłuszczu.
 Gotując ziemniaki w mundurkach, należy wodę osolić wtedy łupiny nie popękają.
 Jeśli zaraz po ugotowaniu ziemniaki w mundurkach przelejemy zimną wodą , łatwiej dadzą się obierać. 
 Pieczone ziemniaki w plastrach będą chrupiące jeśli przed położeniem ich na rozgrzany tłuszcz oprószymy lekko mąką.
 Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek czosnku lub odrobinę suszonego kopru.
 Młode ziemniaki włożone na pół godziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały.
 Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek.
 Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę.

                                                     Pozdrawiam  ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz