niedziela, 27 kwietnia 2014

Wiosenna surówka ze szpinaku.




Składniki :
40 dkg świeżego szpinaku
2 jajka ugotowane na twardo
1 surowe żółtko
1/8 l oleju lub oliwy
sól
cukier
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
2-3 świeże rzodkiewki  - dekoracja 
Sposób wykonania :
Szpinak oczyścić,usunąć korzonki,łodyżki , pokroić w drobne kawałki. Jajka ugotowane obrać, posiekać drobno lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do szpinaku. Dodać oliwę,surowe żółtko,doprawić do smaku solą,cukrem,sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, dokładnie wymieszać. Rzodkiewkę dokładnie umyć pod bieżącą wodą ,pokroić w cienkie plasterki. Ozdobić surówkę plasterkami świeżej rzodkiewki.

                                            Smacznego ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz